Аби відвідати Карпати – навідайтесь …в музей історії міста Хмельницького!

DSC_4257Вкотре музей історії міста Хмельницького відкриває нові імена обдарованих хмельничан, надаючи можливість заявити про себе талановитій молоді міста.

Днями в музеї розпочав свою роботу вернісаж акварелей «Карпатські мотиви», молоду авторку якого відзначено музеєм історії міста Хмельницького свідоцтвом про відкриття персональної виставки.

DSC_4253Автор робіт – Анна Трачук, викладач  рисунку та живопису кафедри рисунку та проектної графіки Хмельницького національного університету в день відкриття свого вернісажу вразила присутніх своїми неабиякими природними обдаруваннями.

Кажуть, талановита людина талановита в усьому. Важко перебільшити це, розповідаючи про Анну Трачук, якій вдалося зачарувати гостей вернісажу не лише своїм художнім талантом, а й музичними обдаруванням: того дня у виконанні винуватиці цієї мистецької події лунали її авторські пісні, покладені на вірші Роберта Бернса. Надзвичайно приємний дівочий тембр голоса, поєднуючись із звучанням гітарних струн на фоні легких акварелей у мрійливій напівтемряві м’яко освітленої зали мистецтв музею історії міста, створив таку атмосферу, в обіймах якої хотілося лишитися ще надовго…

DSC_4283

DSC_4288

Маючи за спиною в житті лише пару десятків з вершечком років, Анні вдалося увібрати в себе досвід професіоналів не лише в сфері образотворчого мистецтва, а й вокального, і врешті стати не лише митцем-початківцем, а й викладачем Хмельницького національного університету.

Серед творчих набутків молодої художниці – вже кілька самобутніх виставок професійного рівня, що й не дивує, – адже вона народилась і виховувалась в родині відомих в Хмельницькому митців, всотувала повітря художнього мистецтва в себе змалечку, оточена емоційною атмосферою й енергетикою живопису, графіки, акварелі, дизайну…

DSC_4275

Але душею художниці заволоділа пристрасть саме до акварелі, в якій на папері розчиняються не лише барви фарб, а й емоційний стан акварелістки: чітко й енергетично ємко відчувається він в її роботах: то піднесенням, то тугою, то тендітною ніжністю – торкаючи душу глядача ледь помітними струнами гармонії й умиротворення.

DSC_4321DSC_4322

Пейзажні роботи художниці насичені спогадами про мандри Карпатами та стежками рідного Поділля. Особливе місце у них посідає мотиви гір, їхня захоплююча велич та монументальність.

Акварель дозволяє авторці передати своєю прозорістю подих, швидкоплинну красу, життя природи на «одному диханні».

«Акварель надто складна техніка, аби зневажати її, – ділиться своїми думками Микола Шафінський. – Спостерігаючи за роботою Анни Трачук, можу точно сказати, що вона майстерно опанувала цей примхливий вид образотворчого мистецтва, що фактично можна порівняти з приборканням іноходця. Та майстерність в акварелі – тема абсолютно нескінченна і невичерпна для самовдосконалення не тільки для художника-початківця, а й для митця з високими регаліями».

«Людина є творцем. Сотворцем того, що ми бачимо, або побачимо в майбутньому. І Анна є сотворцем всієї тієї краси, яку ми маємо можливість бачити на її роботах, виконаних фактично на одному диханні – безпомилково, енергійно, влучно, з трепетними високими почуттями, притаманними лише тому митцеві, який мистецтвом дихає, живе, який з мистецтвом заколисується там десь посеред зірок, мрійливо і тендітно, і з мистецтвом прокидається рано-вранці, аби встигнути вхопити мить світанку, що неповторна на його думку, доки решта оточуючих ще бачать сни», – захоплено розповідає про художницю близький друг Анни – Вадим Добридень.

Анна Трачук зізнається, що закохалася в Карпати, відвідавши їх одного разу, і пізніше повертаючись, аби відстежувати їхнє ні на що інше не схоже життя, різні пори року посеред гір і полонин. Аж озирнулася, і вже бачить: саме ці мотиви «потягнули» на тематичний вернісаж.

гори

У ці прохолодні дні нам так хочеться відчути порив весняного вітерця, тепло літнього дня, свіжість осіннього ранку, і, споглядаючи легкі і прозорі акварелі Анни Трачук, ми поринаємо у ці відчуття.

DSC_4315

Виставка акварелей Анни Трачук працює в музеї історії міста Хмельницького. Ласкаво просимо навідатись до Карпат у музей, що на Проскурівській, 30!

Залишити коментар